Beeldende projecten in en rond Essen en Kalmthout

Kalmthout en Essen slaan de handen in elkaar en organiseren samen enkele grotere projecten rond de herdenking van 100 jaar WOI. De Doodendraadroute kan je het hele jaar door wandelen of fietsen. De tentoonstelling ‘In en Rond Niemandsland’ kon je eind 2014 bezichtigen in Kalmthout en begin 2015 in Essen. Andere verenigingen en organisaties die iets doen rond de herdenking van WOI krijgen ondersteuning van de gemeentes, o.a. door vermelding van hun projecten in de agenda van deze website.

 

Grote foto’s in het straatbeeld

Het straatbeeld van Kalmthout en Essen is vanaf het voorjaar 2014 verfraaid met authentieke foto’s. Sta er gerust even bij stil, want daar waar je staat te kijken naar de oude foto stond 100 jaar geleden de fotograaf. Je kijkt als het ware mee door zijn lens, zo waan je je even terug in de tijd van toen. Deze 25 unieke beelden schetsen het leven in en rond dit toenmalige ‘kiekeskot’, het Niemandsland tussen Nederland en de rest van België. Tot eind 2018 blijven de fotodoeken staan.

Je kan kiezen voor een fietsroute (± 60 km) of een wandelroute (± 5 km of ± 11 km).

Fietstocht ‘Doodendraadroute’ (60 km)

Voor deze fietsroute is er grotendeels gebruik gemaakt van de welgekende fietsknooppunten. Hierdoor kan je de route naar eigen voorkeur op een handige manier inkorten of verlengen. Laat je leiden door de bijbehorende brochure die je kan verkrijgen bij de Dienst voor Toerisme van Kalmthout en in het VVV kantoor de Tasberg in Essen. De brochure is te koop voor 2 euro.

Wandeltocht ‘Wandelen in Niemandsland’ (5 km)

Deze interessante wandelroute gaat door het centrum van Essen en loopt langs acht vergrote foto’s. Volg de route op de brochure of neem deel aan een wandeling met dorpsgids Maria Gommeren. De brochure is gratis en verkrijgbaar bij VVV de Tasberg en de Essense Vrijetijdsbalie.

Wandeltocht ‘Wandelen tussen Uil en Schijf’ (11 km)

De sportieve wandelaar komt aan zijn trekken met deze wandeling in de natuur. Volg de route op de brochure of neem deel aan een gegidste wandeling met Maria Gommeren. De brochure is gratis en verkrijgbaar bij VVV de Tasberg en de Essense Vrijetijdsbalie.

Tentoonstelling ‘In en rond het Niemandsland’

Over deze bijzondere situatie vertelden Essen en Kalmthout in een gezamenlijke expositie met veel aandacht voor de eigen, unieke verhalen aan de hand van dagboeken, brieven, beeldmateriaal, maquettes en voorwerpen. De tentoonstelling is ondertussen achter de rug.

Themawandelingen in Essen en Kalmthout

De toeristische diensten van beide gemeentes werkten verschillende wandelingen uit in het thema van WOI . Je kan deze wandelingen reserveren voor een groep en een datum die u past. Alle info over de wandelingen vind je op de tijdlijn met doorlopende activiteiten.